Kašelj

Lahko, da je samo kašelj… lahko pa je tudi kaj več kot le kašelj.

Kašljate večino dni?
Izkašljujete sluz?
Ste stari 40 let ali starejši?
Se zadihate hitreje kot enako stari ljudje?

Če ste na 3 ali več vprašanj odgovorili z da, preberite knjižico, ki jo najdete v prilogi ali poklikajte za več informacij po tej stranbi in forumu KOPB.

»Redno sem kašljala in bila pri običajnih opravilih vedno zasopla. Vedno teže sem delala in sem vedela, da bom slej ko prej morala kaj storiti.« - Kathrin, 48

Kaj je KOPB?

KOPB ali kronična obstrukcijska pljučna bolezen je bolezen, ki se sčasoma poslabša in vedno bolj otežuje dihanje. Brez zdravljenja bolnike vedno bolj ovira pri običajnih opravilih.

KOPB je bolezen epidemičnih razsežnosti. Obolelih je približno 210 milijonov prebivalcev sveta. Večina jih žal niti ne ve, da so zanjo zboleli, zato niso v zdravniški oskrbi in ne poznajo zdravljenja, ki bi jim lahko pomagalo, da bi živeli aktivno še naprej.

Kaj povzroča KOPB?

Med najpomembnejšimi vzroki za razvoj KOPB je kajenje. KOPB lahko povzroči tudi dolgoletna izpostavljenost nekaterim okoljskim dejavnikom. KOPB se lahko razvije celo pri kadilcih, ki so kajenje opustili.

Če nenehno kašljate, pogosto zbolite za okužbami dihal ali opažate, da med gibanjem vedno teže dihate, ste verjetno zboleli na dihalih in ti znaki niso le znaki staranja.

Zgodnje odkritje bolezni in njeno zdravljenje lahko ljudem s KOPB pomaga, da ostanejo zdravi in aktivni. Če se boste danes pogovorili z zdravnikom, bo to velik prvi korak.

Kaj bi o KOPB morali vedeti

KOPB je kronična bolezen, ki se z leti slabša. To pomeni, da sama od sebe ne mine niti se ne izboljša. Imeli boste vedno več simptomov in vaša pljuča bodo vedno bolj poškodovana. Pred dolgoročnimi posledicami bolezni se lahko zavarujete tako, da se že v zgodnjem obdobju bolezni pogovorite z zdravnikom in se odločite za pomoč pri odvajanju od kajenja.

Kaj si je pri KOPB dobro zapomniti?

KOPB je bolezen, ki se z leti slabša. Če se zanjo ne zmenite, lahko povzroči vedno večje pljučne poškodbe.
Pljučne poškodbe se same večinoma ne popravijo in jih ni mogoče odpraviti.
V pogovoru z zdravnikom boste izvedeli, da lahko posledice bolezni preprečujete.
Za zdravje pljuč je pomembno, da opustite kajenje.
Pomagajo vam lahko tudi učinkovita zdravila.

»Kajenje sem opustil, vendar še vedno težko diham. Rad bi dohajal svoje otroke in bil bi vesel, če ne bi bil kar naprej utrujen.« – Marc, 46

Kako KOPB vpliva na vaše življenje

Težko dohajate ljudi, ki so enako stari kot vi.
Že po nekaj stopnicah ste zadihani.
Težko ponovno pridete do sape.
Niste sposobni za običajne, redne dejavnosti.
Ne spomnite se dneva, ko ne bi kašljali.
Prijatelji in sorodniki opažajo, da je vaš življenjski ritem počasnejši.

Če imate opisane težave, se pogovorite z zdravnikom in prosite, da vas napoti na preiskavo za odkrivanje KOPB. Če kadite, vam bo zdravnik pomagal sestaviti načrt za opustitev kajenja. Če bo odkril, da imate KOPB, ga ne pozabite vprašati o zdravljenju z zdravili, ki zmanjšajo simptome in dolgoročno varujejo pljuča.

Pogovor z zdravnikom o KOPB

Ne pustite se prepričati, da je vaš počasnejši ritem normalen pojav staranja…
Povejte zdravniku, če vam pohaja sapa ali pogosto kašljate.
Redne okužbe dihal zaradi hladnega vremena niso normalen pojav… Prosite zdravnika, naj vas napoti na preiskavo, s katero bi lahko izključili morebitno resnejšo bolezen, na primer KOPB.
Prvi pojav astme v odraslih dobi pri starosti nad 40 let ni običajen pojav…
Če ste pri običajnih opravilih pogosto zasopli, prosite zdravnika, naj vas napoti na preiskavo za KOPB.
Odlaganje pogovora o simptomih na poznejši čas, kot boste opustili kajenje, lahko ima škodljive posledice za vaša pljuča.
Pozanimajte se, kako vam lahko zdravnik pomaga, da boste opustili kajenje in lažje dihali. Zdravnik vam lahko pomaga le, če mu opišete, kako se počutite.

Po pogovoru z zdravnikom

Zdravnik vas bo poslušal in morda naročil nekaj rutinskih preiskav, da bi ugotovil, ali imate KOPB. Od preiskav vas bo na primer napotil na testiranje pljučne funkcije s spirometrom (spirometrijo), s katerim izmerijo količino zraka, ki ga zajamete v pljuča med vdihom in nato izdihnete.

Ostanite pozitivni

Zdaj, ko poznate znake bolezni, lahko napravite naslednji korak. Pojdite se pogovorit z zdravnikom in mu postavljajte vprašanja, še zlasti če težko dihate, večino dni kašljate ali imate druge znake KOPB. Zdravnik vam bo pomagal, za svoje zdravje pa lahko na več načinov poskrbite tudi sami.

Pozanimajte se o pomoči pri odvajanju od kajenja – z opustitvijo kajenja lahko sami veliko storite za zdravje pljuč.

Ni vedno lahko, toda če boste zdravniku postavljali vprašanja in se z njim odkrito pogovarjali, vam lahko pomaga, da boste še naprej zdravi in aktivni.

»Nisem vedel, da je sta moj kašelj in oteženo dihanje že tako resna. Res pa je, da sem se začel izogibati hoji po stopnicah in sem redkeje odhajal ven. Takrat sem spoznal, da se bom moral pogovoriti z zdravnikom.« - Roberto, 52