Pogosta vprašanja

Bolniki s KOPB mi zastavljajo vprašanja, ki morebiti tarejo tudi vas. Zato jih bom nekaj navedel.

Nikoli nisem kadila. Zakaj sem dobila KOPB?

Odgovor: To bolezen ima tudi 10 do 20 % nekadilcev. Vsekakor bi morali tudi nekadilci, ki imajo značilne težave za KOPB, pomisliti sami ali v pogovoru s svojim zdravnikom na možnost te bolezni.

Moj oče je kadil in živel 95 let. Ali se ne pretirava s protikadilsko gonjo?

Odgovor: Oče je pač imel srečo. Zaradi kajenja cigaret umre vsak drugi kadilec. Žal zdravniki ne znamo vnaprej presoditi, kdo lahko kadi nemoteno niti komu bo kajenje škodovalo.

Obhajajo me 'črne slutnje'. Ali je to znak KOPB?

Odgovor: Pravzaprav ne. Zelo možno je, da imate tudi depresijo, ki je pogosta spremljevalka KOPB, saj se pojavi pri približno 50 % takih bolnikov! Nekateri znaki KOPB in depresije se prekrivajo. Na primer utrujenost ali brezvoljnost, zato je depresijo pri bolnikih s KOPB teže odkriti. Glede na pogostnost pridružene depresije bi morali zdravniki vselej pomisliti tudi na KOPB.

Prijateljica mi je svetovala obisk pri homeopatu. Ali se splača?

Odgovor: Nikakor ne. Niti homeopati niti katerikoli drugi zdravilci (šarlatani) vam ne bodo niti najmanj pomagali. Lahko vam kvečjemu škodijo, če vam bodo odsvetovali ukrepe ali zdravila, ki vam jih je predpisal vaš zdravnik.

Kako pogosto naj obiščem izbranega zdravnika?

Odgovor: Priporočamo polletne razmike med obiski. Seveda le, če je bolezen stabilna.

Telesni napori me zadihajo. Ali naj z njimi nadaljujem ali jih prekinem?

Odgovor: Blažji telesni napori so koristni. Seveda ne taki, ki povzročijo hudo stopnjo težke sape. Lahko se ravnate po utripu, ki je med napori manj ali bolj pospešen. Načelno dovoljeni porast je do 20 utripov na minuto čez za vas normalno število.

Slišal sem, da je pri KOPB zapora dihal trajna. Kaj se torej zame ne da nič narediti?

Odgovor: Daleč od tega! Z zdravili, izboljšanim življenjskim slogom, povečano telesno aktivnostjo, izogibanjem onesnaženemu zraku, rednimi cepljenji proti gripi ter s pravilno prehrano boste dosegli opazno izboljšano kakovost življenja.

Imam blažjo obliko KOPB, ki so mi jo odkrili ob preventivnem pregledu. In sem brez vsakih težav. Žal mi ne uspe opustiti kajenja.

Odgovor: Opustitev kajenja je ključnega pomena, ker zavre napredovanje KOPB. Kajenje je na splošno pogubno za zdravje, saj povzroča raka na pljučih ter mnogih drugih organih in je poglavitni dejavnik tveganja za srčno ali možgansko kap. Bolniki s KOPB seveda niste 'odporni' proti preostalim škodljivostim kajenja cigaret. Nasprotno. Mnogi med vami umrejo zaradi pljučnega raka ali srčne odpovedi! Torej morate kajenje nujno opustiti.

Imam sorodnika v Ameriki, ki me vabi na obisk. Skrbi me, kako bom prenesel vožnjo z letalom.

Odgovor: To je resen, vendar ne nepremagljiv problem. Obstaja možnost, da bi na višini poleta za vaše letalo doživeli pomanjkanje kisika. Nujen je pogovor s pulmologom, s katerim bosta na podlagi vaših izvidov pljučne funkcije in meritev kisika v krvi načrtovala takšno potovanje. Če boste potrebovali dodajanje kisika med vožnjo z letalom, je na voljo njegov koncentrator, ki deluje na baterije. Nujno se morate posvetovati s predstavniki letalske družbe, s katero boste potovali, ker so nekateri predmeti med prtljago prepovedani. Na primer: polne bombice s kisikom letalske družbe načeloma zavračajo. Nekatere dovolijo prevoz praznih bombic, ki jih lahko napolnite šele na cilju potovanja.

Prof. dr. Stanislav Šuškovič,
dr. med. Bolnišnica Golnik Klinični oddelek za pljučne bolezni in alergijo