Dihalna (respiratorna) rehabilitacija je zelo pomembna za vaše zdravljenje vseh težavnostnih stopenj KOPB.
Telesna dejavnost zaseda pomembno mesto v zdravljenju vseh stadijev KOPB. Za svojo telesno kondicijo lahko naredi največ kar sam bolnik.
Dihanje in človekovo duševno stanje sta neposredno povezana. Vsaka čustvena eakcija se izrazi tudi v spremembi dihanja. Če ste se razvadili dihati bolj površinsko, se pravilnega, to je globokega in mirnega dihanja iz polnih pljuč, lahko naučite s primernimi dihalnimi vajami.
Raztezanje je ena od tehnik vadbe mišic, ki temelji na vztrajanju v določenem položaju za določen čas. Njen namen je doseči trajnejše povečanje obsega gibljivosti sklepov in mišic, preprečevanje poškodb, sprostitev po naporni vadbi ter preprečevanje zakrčenosti mišic.
Z izvajanjem preprostih vaj za noge boste pridobili mišično moč in utrdili mišice za daljše obremenitve, kot so na primer preprosta dnevna opravila. Za opazen uspeh bo treba vaje seveda izvajati daljše obdobje, vsaj 4 tedne po 2- do 7-krat na teden.
Zdrava in uravnotežena prehrana ni pomembna zgolj za vzdrževanje dobrega zdravja, ampak je zanj tudi ključna. Pri ljudeh s kroničnim obolenjem dihal, kot sta KOPB in astma, je skoraj tako pomembna kot dihanje
Nadzirajte svoje dihanje, opustite nepotrebna opravila, prosite za pomoč, kadar jo potrebujete, organizirajte si čas, uredite si prostor, umirite se...