Vadba za noge

Z izvajanjem preprostih vaj za noge boste pridobili mišično moč in utrdili mišice za daljše obremenitve, kot so na primer preprosta dnevna opravila. Za opazen uspeh bo treba vaje seveda izvajati daljše obdobje, vsaj 4 tedne po 2- do 7-krat na teden. Med vajami bodite pozorni na dihanje. Ne zadržujte dihanja! Vdihnite skozi nos in izdihnite skozi priprte ustnice med izgovarjanjem glasu s ali š, ali kot da bi hoteli upihniti svečo.

Vaje za krepitev mišic nog

Izvajajte jih počasi, v ritmu dihanja tako, da med največjo obremenitvijo giba naredite izdih, med sprostitvijo pa vdih. Vaje za noge izvajajte 2- do 3-krat na teden 10 do 20 minut.

Vstajanje s stola

Vstanite s stola in ponovno sedite. Vajo ponovite 7- do 10-krat. Vsak teden povečajte število ponovitev za 2 do 3, dokler jih ne zmorete opraviti 20. Pazite na dihanje!

Vaja na stopnicah

Postavite se pred stopnico in povzpnite nanjo z obema nogama, nato se spustite nazaj. Vajo ponovite 7- do 10-krat, nato počivajte 1 do 2 minuti in jo zatem če do 10-krat ponovite oz. kolikor zmorete. Tedensko povečajte število vaj za 2 do 3, dokler jih ne boste zmogli opraviti 20. Pazite na dihanje!

Dvigovanje na prste

Stojte vzravnano s stopali vzporedno v širini bokov. Dvignite se na prste in spustite nazaj na pete. Če imate pri tem težave z ravnotežjem, se oprite na podboj vrat, steno ali omaro. Dviganje in spuščanje ponovite 10- krat. Počivajte 1 do 2 minuti in vajo ponovite še 5- do 10- krat. Pazite na dihanje!

Vzdržljivostna vadba nog

Poleg vadbe za mišično moč je zelo pomembno krepiti tudi vzdržljivost nog, ki koristno deluje fiziološko in psihološko na pljučne bolnike. Vaje za vzdržljivost nog lahko izvajamo med hojo po ravnem, na kolesu, stopalniku ali tekoči preprogi.

Hoja

Hoja je najosnovnejša in najnaravnejša oblika gibanja, ki nas spremlja tudi pri večini dnevnih dejavnosti, zato ji bomo namenili nekaj več besed. Hoja po ravnem naj čim prej postane vaša vsakodnevna vadba. Posvetite ji 10 do 30 minut časa 5- do 7-krat na teden. Zabeležite čas in razdaljo, ki ste jo prehodili. Ogrevanje vedno začnite z nekaj minutno počasnejšo hojo, nato hitrost pospešite in vztrajajte nekaj minut. Pred zaključkom vadbe pa njen tempo ponovno upočasnite. Ves čas vadbe bodite pozorni na dihanje! Dihajte enakomerno! Če se boste med hojo močno zadihali, upočasnite hitrost ali malce postojte. Ko se bo stanje izboljšalo, hojo nadaljujte.