Dihalna rehabilitacija bolnika s KOPB

Dihalna (respiratorna) rehabilitacija je zelo pomembna za vaše zdravljenje vseh težavnostnih stopenj KOPB. Njen namen je zmanjšanje simptomov (težav), izboljšanje kakovosti življenja in uspešnejše vključevanje v vsakodnevne dejavnosti. Osnova rehabilitacije je telesna vadba, ki zmanjšuje telesno oslabelost.

Zakaj nastane tolikšna mišična oslabelost? Ali je le nasledek pomanjkljive telesne kondicije? Le delno je njena posledica.

Obstaja še en, zelo pomemben razlog. Povedali smo že, da je KOPB bolezen s trajnim vnetjem bronhijev in pljučnih mešičkov. Vendar se to vnetje po krvnem obtoku 'razširi' tudi v druge dele telesa. Vnetje je splošno telesno – sistemsko. Zajame tudi skeletne mišice, ki propadajo. Zato ste tudi nemočni. Propadajo celo dihalne mišice. To je še en razlog, zakaj je dihanje ovirano.

Kako se temu upreti? Zelo enostavno – s telesno vadbo.

Trajala naj bi 20 do 45 minut 3- do 4-krat na teden. Smiseln je trening mišičnih skupin, ki jih v običajnem življenju največ uporabljamo.

Dihalna rehabilitacija zato rešuje tudi vrsto nepljučnih težav, kot so socialna osamitev, spremembe počutja (zlasti depresija) ter izguba mišične mase in telesne teže. Rehabilitacija vsem bolnikom s KOPB izboljša telesno zmogljivost in zmanjša občutek težke sape ali utrujenosti.Dihalna rehabilitacija ni uspešna brez ustrezne motivacije bolnika.

Motivacijo spodbudimo tudi s poukom, in sicer v Šoli o KOPB, v kateri vas seznanimo z naravo bolezni, vplivom kajenja, pravilnim dihanjem, zdravili, učinki dihalne rehabilitacije in pričakovanim potekom bolezni. Tudi pričujoča knjižica je namenjena za potrebe šole o KOPB.