Kaj povzroča KOPB?

Kajenje cigaret je prevladujoči dejavnik tveganja za nastanek KOPB in prispeva 80 do 90 % tveganja za njen razvoj.

Zaradi naraščanja kajenja med prebivalstvom v svetu se pogostnost KOPB in z njo povezana umrljivosti in zbolevnost dramatično večata.

Toda kajenje ni edini dejavnik tveganja za razvoj KOPB. Močno ogrožene so tudi osebe, ki so izpostavljene onesnaževanju zraka znotraj prostorov zaradi gorilnikov ali ogrevanja na drva ali premog. Nevarnost razvoja KOPB povečujeta tudi izpostavljenost različnim vrstam prahu v zraku na delovnih mestih in splošna onesnaženost zraka.

V nastanek KOPB so vpleteni tudi dedni dejavniki. Zaenkrat je edina jasno razpoznana genetska motnja, ki lahko povzroči KOPB, pomanjkanje antitripsina alfa1 (AAT). AAT je encim, ki preprečuje izgubo prožnih vlaken v pljučih in s tem ohranja elastičnost pljučnega tkiva. Pri osebah s pomanjkanjem AAT se pogosto razvije obstrukcija (zapora) dihalnih poti do zgodnjih štiridesetih let starosti.

Čeprav v večini raziskav poročajo o večji razširjenosti KOPB med moškimi, je danes splošno sprejeta ocena, da bi bila ogroženost žensk ob enaki stopnji kajenja najmanj enako velika kot pri moških.

Doslej ni na voljo dovolj podatkov, da bi lahko količinsko določili rasne razlike glede na dovzetnost za KOPB, čeprav so med različnimi območji in etničnimi skupinami že zasledili razlike v pogostnosti bolezni.

V čem se KOPB razlikuje od astme?

Naravna poteka KOPB in astme se jasno razlikujeta. Bolezni imata različno etiologijo in ju različno zdravimo. Poglavitne razlike med njima so naslednje:

  • Za astmo je značilno, da se pojavi v zgodnejšem življenjskem obdobju, KOPB pa v poznejših letih – po 40. letu.
  • Med astmo in kajenjem ni neposredne povezave, KOPB pa je tesno povezana s kajenjem.
  • Dispneja ali kratka sapa med naporom je veliko pogostejša pri KOPB kot pri astmi.
  • Simptomi KOPB so napredujoči in se z leti značilno slabšajo, simptomi astme pa so bolj epizodični in se časovno toliko ne spreminjajo.
  • Pri astmi je vnetje osrednjega pomena, pri KOPB pa je pomen vnetja veliko manj jasen.

Če ste starejši od 40 let, ste kadili ali še kadite, nimate alergij in ste šele sedaj opazili pojav težke sape, potem je veliko bolj verjetno, da je vaša bolezen KOPB in ne astma.

Preberite tudi:

Kako odkrijemo KOPB? 
Ni vsako težko dihanje astma