Svetovni dan KOPB 2010

Vas muči težka sapa? Težko dohitevate prijatelje, ko se odpravite na skupni sprehod? Morda vam že hoja v drugo nadstropje predstavlja izziv? Vas ob tem muči še kašelj? Če vam v zadnjem letu zdravniki še niso izmerili pljučne funkcije, potem bi bil čas za to!

Letošnje leto je bilo s strani zdravstvenih organizacij proglašeno za Leto pljuč, ker so prav bolezni pljuč v zdravstveni politiki mnogih držav zanemarjene. Med njimi pa je bolezen z nenavadnim imenom KOPB (kronična obstruktivna pljučna bolezen), ki je kljub veliki razširjenosti še vedno preslabo poznana. Odkrivanje bolezni KOPB je bilo v preteklosti zanemarjeno, saj ni bilo hitro dostopnih metod in primernega zdravljenja. V zadnjih letih so se razmere spremenile. Poleg zdravil, s katerimi lahko bolnikom olajšamo življenje s KOPB, se je poenostavilo tudi njeno odkrivanje. Bolezen odkrijemo z enostavnim merjenjem pljučne funkcije, ki jo opravite pri zdravniku specialistu pulmologu, pogosto pa lahko že pri vašem osebnem zdravniku.

Kdo bi moral imeti izmerjeno pljučno funkcijo?

  • Vsi kadilci ali bivši kadilci, starejši od 40 let.
  • Še posebej pa vsi, ki že opažajo zgodnje znake KOPB (kašelj, izkašljevanje, težka sapa ob naporu).

Ob Svetovnem dnevu KOPB vas farmacevtski podjetji Boehringer Ingelheim in Pfizer tokrat že deveto leto zapored vabita na brezplačna merjenja pljučne funkcije, ki jih bodo opravljale izkušene medicinske sestre. Zdravniki, farmacevti in člani Društva pljučnih bolnikov Slovenije pa vam bodo ponudili več informacij o KOPB.

Brezplačna merjenja pljučne funkcije:

v sredo, 17. 11.2010

  • v Mercator Centru v Šiški, od 9. do 13. in od 14. do 19. ure,
  • v Europarku v Mariboru, od 9. do 13. In od 14. do 20. ure,
  • v Bolnišnici Sežana, od 10. do 18. ure,

v četrtek, 25.11.2010

v Mercator Centru Cikava v Novem mestu od 13. do 19. ure.

KOPB mogoče učinkovito obvladati, zlasti če bolezen odkrijemo na začetni stopnji!

Pridite in zadihajte z nami!

Svetovni dan KOPB je vsakoletni dogodek, ki poteka pod pokroviteljstvom GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, www.goldcopd.com).

Sponzorja aktivnosti ob Svetovnem dnevu KOPB v Sloveniji sta farmacevtski podjetji Boehringer Ingelheim in Pfizer.