Čiščenje dihalnih poti pri bolniku s KOPB

Eden od simptomov KOPB je povečano nastajanje sputuma/izmečka, ki zmanjša bolnikovo sposobnost za običajna vsakodnevna opravila. Čiščenje dihalnih poti naj bi potekalo spontano oz. samodejno, vendar vselej ni tako. Bolniki s KOPB se včasih zelo namučijo, preden se končno izkašljajo. Zato jim svetujemo uporabo izkašljevalnika (pripomočka za izkašljevanje). Na tržišču jih je več vrst, vendar imajo način čiščenja sluzi enak. Uporaba je enostavna.

Pred uporabo izkašljevalnika naj se bolnik najprej pravilno namesti. Sedi naj tako, da ima komolce na podlagi, ramenske mišice pa sproščene.

Najprej naj vdihne, z usti objame izkašljevalnikov ustnik (flutter) in vanj počasi piha. Potem naredi dolg izdih proti uporu, ki ga ustvarja kovinska kroglica v izkašljevalniku. Če postopek izvaja pravilno, začuti rahlo tresenje (vibriranje) kroglice. Ravno te rahle vibracije pomagajo sprostiti sluz s stene dihalnih poti.

Uporabnik naj postopek večkrat ponovi z vmesnimi premori (5-krat po 5 izvedb). Če se pojavi vrtoglavica, naj postopek prekine.

Na koncu vadbe naj se dobro izkašlja in tako očisti dihalne poti sluzi in oblog, ki preprečujejo izmenjavo plinov skozi dihalno steno. Da bi bilo izkašljevanje čim manj utrujajoče, naj si bolnik pomaga tako, da se objame prek trebuha ali pa ob strani prime za spodnja rebra in pri izkašljevanju pritisne trebuh oz. prsni koš navznoter.

Navodila o poteku vadbe ekspiratornih mišic z izdihovalnikom (ekspiratorjem) BATUBE

1. Odstranite črno paličico, ki je zataknjena v cevki izdihovalnika BATUBE.

2. Na njegovi spodnji strani je modra lestvica s številkami od 0 do 7 (pri tem 0 pomeni maksimalen upor, 7 pa vadbo brez upora). Fizioterapevt bo za posameznika izbral optimalno obremenitev že med učenjem uporabe izdihovalnika.

3. Vadbo je treba izvajati vsaj 10 minut zapored, tako da skozi izdihovalnik naredite v eni seriji do 10 možnih podaljšanih enakomernih izdihov.

4. Po vsakem podaljšanem izdihu nato ponovno počasi vdihnite, med izdihi pa lahko tudi počivate.

5. Po končani seriji (10 ponovitev) je potreben krajši počitek z mirnim dihanjem.

6. S ponovitvami serij nadaljujte toliko časa, da bo od začetka do konca vadbe preteklo vsaj 10 minut.

7. Vadite vsaj 2- do 3-krat na dan; vsaj 5 dni v tednu.

Navodila o poteku vadbe inspiratornih mišic z vdihovalnikom (spirometrom) RESPIFLO

1. Z vdihom zadržujte kroglico vsaj eno, dve ali tri sekunde na označenem mestu na vdihovalniku.

2. Po vsaki vaji počasi izdihnite, nato naredite 3 do 5 mirnih vdihov in izdihov in vajo ponovite petkrat.

3. Po končani seriji (pet ponovitev) je potreben počitek z mirnim dihanjem, ki naj traja 3 do 5 minut.

4. Naredite 3 do 5 serij 2- do 3-krat na dan tako, da ena celotna vadba traja okoli 20 minut.

5. Vadite vsaj 5 dni v tednu.