Zdravljenje

V številnih državah so na voljo klinične smernice za zdravljenje KOPB. V okviru programa GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) so razvili nove, mednarodno usklajene smernice, po katerih so cilji zdravljenja KOPB naslednji:

  • preprečevati napredovanje bolezni
  • olajševati simptome
  • povečevati telesno zmogljivost
  • preprečevati poslabšanja KOPB
  • zdraviti poslabšanja KOPB
  • povečevati kakovost življenja
  • zmanjšati umrljivost

Opustitev kajenja

Če še kadite cigarete, morate to razvado takoj opustiti. Seveda odvajanje ni enostavno, saj je kajenje huda odvisnost, ki lahko pri nekaterih kadilcih celo doseže stopnjo odvisnosti, ki jo poznamo pri uživalcih heroina!

V pomoč so mnoge šole za odvajanje od kajenja, pa tudi šole za pouk o KOPB. Včasih priskoči na pomoč socialni delavec ali psihoterapevt. Pri odvajanju od kajenja so vam na voljo nekatera zdravila, na primer nikotinski obliži, ki ob opustitvi kajenja deloma nadomestijo izpad vdihanega nikotina. Drugo zdravilo je bupropion, ki ima zelo podoben centralni (možganski) učinek kot nikotin, vendar ne povzroča odvisnosti.

Opustitev kajenja je poleg trajnega zdravljenja s kisikom edini način, s katerim upočasnimo upad pljučne funkcije. Opustitev kajenja je smiselna med katerokoli težavnostno stopnjo KOPB ali v vsaki starosti bolnika s to boleznijo.

Vzdrževalno zdravljenje KOPB

Med zdravila za vzdrževalno zdravljenje sodijo vsa zdravila, ki jih jemljete enkrat ali dvakrat dnevno vsak dan. Uporabljati jih morate redno, ne samo takrat, ko se počutite slabo in imate težave z dihanjem.

Na sliki: Fletcherjeva krivulja upada pljučne funkcije

Za KOPB je značilno vnetje bronhijev, za katero ne poznamo zdravil, ki bi ga zmanjševala. Bolniki s KOPB imajo tudi v obdobjih med poslabšanji bolezni težave, ki jih umirimo z zdravili imenovanimi bronhodilatatorji – ali po domače olajševalci.

Trajno zdravljenje s kisikom na domu

Bolnikom s KOPB s premalo kisika v krvi bo premalo kisika, dodajanje kisika vdihanemu zraku izboljšalo preživetje, delovanje srca, telesno zmogljivost in počutje. Kisik predpisujemo 17 do 24 ur dnevno. Dodajamo ga iz koncentratorjev kisika, ki pa niso prijazni, ker je njihovo delovanje vezano na električni tok. Zato ste prisiljeni bivati v omejenem prostoru, kar vam lahko povzroči hude psihične težave. Rešitev ponujajo prenosne bombice s tekočim kisikom, ki vam omogočajo prosto gibanje in tako občutno povečajo kakovost vašega življenja. Kirurško zdravljenje KOPB

Bronhodilatatorji - olajševalci

Bronhodilatatorji so zdravila, ki širijo zožene sapnice. Bronhodilatatorji dokaj uspešno ublažijo težave, ki vam grenijo življenje, kot je na primer težka sapa med naporom. Kako učinkujejo?

Vsekakor vsaj nekaterim lahko kar opazno izboljšajo pljučno funkcijo, vendar to ni njihov najpomembneši učinek.

Bronhodilatatorji zmanjšujejo prenapihnjenost pljuč. Ta pa je, kot smo opisali že na začetku priročnika, poglavitni razlog za težko sapo, ki vam tako greni življenje. Z manjšanjem pljučne prenapihnjenosti se telesna zmogljivost pomembno popravi.

Vendar imajo dolgodelujoči bronhodilatatorji še eno nič manj pomembno ali pa morda še pomembnejše delovanje. Presenetljiv je njihov nepričakovani učinek, da pomembno zmanjšujejo pogostnost poslabšanj KOPB. Seveda le ob redni, vsakodnevni uporabi.

Glukokortikoidi

Glukokortikoidi so zdravila, ki jih zaradi njihovega učinkovitega protivnetnega delovanja predpisujemo pri mnogih boleznih (kot so astma, alergijske pljučne bolezni, sarkoidoza pljuč itd). Inhalacijski glukokortikoidi v tem pogledu pa pri KOPB odpovejo - žal ne delujejo protivnetno, ne zmanšujejo vnetja v pljučih pri bolnikih s KOPB! Na vnetje malih bronhijev, ki povzroča njihovo brazgotinjenje ter vse hujšo zaporo, ali na proces razpadanja pljučnih mešičkov, ki vodi v emfizem ter prenapihnjenost pljuč, nimajo nobenega učinka. Zato tudi ne upočasnijo upada pljučne zmogljivosti, ki je tako značilen za KOPB. Žal pri bolnikih s KOPB celo pospešujejo pojavnost pljučnic.

V popolnem nasprotju z bronhodilatatorji pa inhalacijski glukokortikoidi ne blažijo simptomov KOPB. Niso 'olajševalci'! Po vdihu inhalacijskega glukokortikoida ne boste čutili nikakršnega olajšanja.

Edini učinek inhalacijskih glukokortikoidov je, da zmanjšujejo pogostnost poslabšanj KOPB.

Kar pa velja, kot je že omenjeno, tudi za vse dolgodelujoče bronhodilatatorje – olajševalce – ki imajo poleg tega še druge, koristne učinke (kot sta bronhodilatacija, zmanjševanje prenapihnjenosti pljuč). In seveda nič ne pospešujejo pojavnosti pljučnic.
Dolgodelujoči bronhodilatatorji imajo bistveno več koristnih učinkov od inhalacijskih glukokortikoidov. Zato je razumljivo, da vam bo zdravnik bronhodilatatorje predpisal kot prva, osnovna zdravila, pri vseh oblikah KOPB.
Inhalacijski glukokortikoid vam bo zdravnik predpisal le, če vam bo izmeril hudo zaporo dihal (FEV1 < 50 %) in če vas poleg tega mučijo pogosta in huda poslabšanja KOPB.

Antibiotiki

Za zdravljenje stabilne KOPB antibiotikov ne potrebujete.

Druga zdravila

Nadvse priporočljivo je cepljenje proti gripi in pnevmokokni okužbi. Zdravila za olajševanje izkašljevanja niso učinkovita. Zdravil, ki mirijo kašelj, ne smete uporabljati, kajti z njimi ovirate izkašljevanje sluzi. V zastali sluzi se namnožijo bakterije in KOPB se lahko hudo poslabša.