Zdravljenje stabilne KOPB in pravilna uporaba zdravil

Vzdrževalno zdravljenje KOPB

Za KOPB je značilno vnetje bronhijev, za katero ne poznamo zdravil, ki bi ga zmanjševala.Bolniki s KOPB imajo tudi v obdobjih med poslabšanji bolezni težave, ki jih umirimo z zdravili imenovanimi bronhodilatatorji - ali po domače olajševalci.

1. Bronhodilatatorji - olajševalci

Bronhodilatatorji so zdravila, ki širijo zožene sapnice. Dokaj uspešno ublažijo težave, ki vam grenijo življenje, kot je na primer težka sapa med naporom. Kako učinkujejo?

1.1 Vsekakor vsaj nekaterim lahko kar opazno izboljšajo pljučno funkcijo (slika 1). Vendar to ni njihov najpomembneši učinek.

Slika 1: Oblike spirogramov pri zdravih (črna črta) in pri bolnikih s KOPB (rdeča črta).

1.2 Bronhodilatatorji zmanjšujejo prenapihnjenost pljuč. Ta pa je, kot smo razložili že na začetku priročnika, poglavitni razlog za težko sapo, ki vam otežuje življenje. Z manjšanjem pljučne prenapihnjenosti se telesna zmogljivost pomembno popravi.

1.3 Vendar imajo dolgodelujoči bronhodilatatorji še eno nič manj pomembno ali pa morda še pomembnejše delovanje. Presenetljiv je njihov nepričakovani učinek, da opazno zmanjšujejo pogostnost poslabšanj KOPB. Seveda le ob redni, vsakodnevni uporabi.

Bronhodilatatorji:

 • Antiholinergiki

dolgodelujoči, ki deluje 24 ur: Spiriva

 • Simpatikomimetiki

kratkodelujoča, ki delujeta do 6 ur: Berotec, Ventolin

dolgodelujoči, ki delujejo do 12 ur: Atimos, Oxis, Sereventter Onbrez, ki deluje 24 ur.

 • Kombinacija simpatikomimetika in antiholinergika

kratkodelujoči, ki deluje do 6 ur: Berodual

 • Teofilini

Teotard, Teolin retard ali Aminophyllinum v tabletah ter Aminophyllinum v injekciji.

Simpatikomimetiki in antiholinergiki so v vdihovalnikih, ki so na potisni plin (pršilniki ali pumpice) ali v vdihovalnikih z zdravilom v prahu.

Kratkodelujoči simpatikomimetiki delujejo do 6 ur, dolgodelujoči pa od 12 do 24 ur. Antiholinergik Spiriva deluje celo 24 ur .

Simpatikomimetike v obliki tablet vam zdravniki neradi predpisujemo, ker dosegajo opazno slabše zdravilne učinke in ker jih spremlja več neprijetnih stranskih učinkov (tresenje, razbijanje srca). Kratkodelujoče simpatikomimetike in antiholinergike (posamezno ali v kombinaciji) je treba vzeti le po potrebi (ko občutite težave). Dolgodelujoče simpatikomimetike ali dolgo delujoči antiholinergik Spirivo pa je treba jemati v stalnih razmikih (Atimos, Serevent in Oxis na 12 ur ali Spirivo na 24 ur).

Kombinirana uporaba simpatikomimetika in antiholinergika uspešneje izboljšuje (omili) znake KOPB kakor posamezni bronhodilatatorji. Po nekaterih raziskavah so antiholinergiki učinkovitejši od simpatikomimetikov in jim dajemo prednost tudi zaradi njihove varnosti. V zdravljenju KOPB je pomemben dolgodelujoči antiholinergik tiotropij (Spiriva), ki se je uveljavil kot izbirno zdravilo za stabilno stanje te bolezni. Spirivi, ki deluje 24 ur, dodamo simpatikomimetik v vdihovalniku, predpisan po potrebi, ali dolgodelujoči simpatikomimetik, predpisan v rednih razmikih. Dolgodelujočim bronhodilatatorjem lahko dodamo teofilin ali roflumilast (Daxas).

Zdravljenje z bronhodilatatorji iz vdihovalnikov s potisnimi plini, lahko tudi s pomočjo nastavkov (buč), je enako učinkovito ali celo učinkovitejše kakor zdravljenje z dragimi razprševalniki (nebulizatorji).

2. Glukokortikoidi

2.1 Inhalacijski glukokortikodi (Alvesco, Asmanex, Flixotide, Pulmicort, Pulmovent,Tafen)

Glukokortikoidi so zdravila, ki jih zaradi njihovega učinkovitega protivnetnega delovanja predpisujemo pri mnogih boleznih (kot so astma, alergijske pljučne bolezni, sarkoidoza pljuč itd). Inhalacijski glukokortikoidi v tem pogledu pa pri KOPB odpovejo - ne delujejo protivnetno in ne zmanšujejo vnetja v pljučih. Na vnetje malih bronhijev, ki povzroča njihovo brazgotinjenje ter vse hujšo zaporo, ali na proces razpadanja pljučnih mešičkov, ki vodi v emfizem ter prenapihnjenost pljuč, nimajo nobenega učinka. Žal pri bolnikih s KOPB celo pospešujejo pojavnost pljučnic.

V popolnem nasprotju z bronhodilatatorji pa inhalacijski glukokortikoidi sploh ne blažijo simptomov KOPB. Niso 'olajševalci'! Po vdihu inhalacijskega glukokortikoida ne boste čutili nikakršnega olajšanja. Edini učinek inhalacijskih glukokortikoidov je, da zmanjšujejo pogostnost poslabšanj KOPB.

Enako velja, kot je že omenjeno, tudi za vse dolgodelujoče bronhodilatatorje - olajševalce, ki imajo poleg tega še druge koristne učinke, kot sta bronhodilatacija in zmanjševanje prenapihnjenosti pljuč, za razliko od inhalacijskih glukokortikoidov pa ne pospešujejo pojavnosti pljučnic.

Dolgodelujoči bronhodilatatorji imajo bistveno več koristnih učinkov od inhalacijskih glukokortikoidov. Zato je razumljivo, da vam bo zdravnik bronhodilatatorje predpisal kot prva, osnovna zdravila, pri vseh oblikah KOPB.

Inhalacijski glukokortikoid vam bo zdravnik predpisal le, če vam bo izmeril hudo zaporo dihal (FEV1 < 50 %) in če vas poleg tega mučijo pogosta in huda poslabšanja KOPB.

Inhalacijski glukokortikoidi pomagajo le manjšemu delu bolnikov s KOPB, zato nikakor niso primerni za vse!

Pri nekaterih bolnikih s KOPB je priročna kombinacija inhalacijskega glukokortikoida z dolgodelujočim simpatikomimetikom (s Fosterjem, Seretidom ali Symbicortom).

2.2 Za vzdrževalno zdravljenje KOPB ne smete nikoli uživati tablet glukokortikoida (Medrola), ki vam ne pomagajo, lahko pa povzročijo hudo škodo!

3. Antibiotiki

Za zdravljenje stabilne KOPB antibiotikov nikoli ne potrebujete.

4. Druga zdravila

Nadvse priporočljivo je cepljenje proti gripi in pnevmokokni okužbi. Zdravila za olajševanje izkašljevanja niso učinkovita. Zdravil, ki mirijo kašelj, ne smete uporabljati, kajti z njimi ovirate izkašljevanje sluzi. V zastali sluzi se namnožijo bakterije in KOPB se lahko hudo poslabša.

Na tržišču sta se pojavili dve novi  zdravili. Simpatikomimetik indakaterol, ki deluje 24 ur, ter roflumilast, ki preprečuje poslabšanja KOPB. Vendar imamo z njima še premalo izkušenj, da bi ju lahko natančneje umestili v shemo zdravljenja KOPB.

Trajno zdravljenje s kisikom na domu

Bolnikom s KOPB s premalo kisika v krvi bo premalo kisika, dodajanje kisika vdihanemu zraku izboljšalo preživetje, delovanje srca, telesno zmogljivost in počutje. Kisik predpisujemo 17 do 24 ur dnevno. Dodajamo ga iz koncentratorjev kisika, ki pa niso prijazni, ker je njihovo delovanje vezano na električni tok. Zato ste prisiljeni bivati v omejenem prostoru, kar vam lahko povzroči hude psihične težave. Rešitev ponujajo prenosne bombice s tekočim kisikom, ki vam omogočajo prosto gibanje in tako občutno povečajo kakovost vašega življenja

Kirurško zdravljenje KOPB

Kirurška odstranitev najbolj prizadetega dela pljuč včasih izboljša pljučno funkcijo bolnikom s KOPB. Vendar ta poseg izvajamo redkeje zaradi možnosti hujših takojšnjih ali poznih zapletov. Še manjkrat jim pljuča presajamo, ker poseg pomaga le izbranim bolnikom s KOPB. Kljub temu pa po svetu narašča število bolnikov s KOPB, ki so jim uspešno presadili pljuča.

VDIHOVALNIKI

Tehniko uporabe vdihovalnikov s potisnim plinom morate brezhibno obvladati, sicer vam zdravila v njih ne bodo pomagala.

Slika 2: Vdihovalniki s potisnim plinom

1. Tehnika vdihavanja iz vdihovalnika na potisni plin:

 • Odstranite pokrovček.
 • Vdihovalnik 5 sekund dobro pretresajte (da se bodo enakomerno porazdelili delci zdravila in molekule potisnega plina). Vdihovalnikov Berodual N in Berotec N, Alvesco in Foster pred uporabo ni treba pretresati.
 • Normalno izdihnite.
 • Z ustnicami objemite ustnik vdihovalnika.
 • Začnite s počasnim vdihom in takoj zatem sprožite vdihovalnik.
 • Počasi in polno vdihnite vsebino.
 • Zadržite sapo 10 sekund ali kolikor dolgo zmorete.
 • Vdih zdravila lahko ponovite čez pol minute.

Slika 3: Nastavki za vdihovalnike zdravil s potisnim plinom

Mnogi bolniki se nikoli ne naučijo pravilno uporabljati vdihovalnikov na potisni plin. Njihovo uporabo opazno olajšajo posebni nastavki zanje (slika 3).

Ravnanje z vdihovalniki zdravil v prahu (slika 4) je občutno enostavnejše in se ga priučijo skoraj vsi bolniki.

2. Tehnika vdihavanja iz vdihovalnika na potisni plin z nastavkom:
 • Odstranite vdihovalnikov pokrovček.
 • Vdihovalnik dobro pretresajte 5 sekund in šele nato vstavite v ustrezno odprtino nastavka.
 • Vdihovalnikov Berodual N, Berotec N, Alvesco in Foster pred uporabo ni treba pretresati.
 • Ustnik nastavka vstavite v usta, pri čemer lege nastavka ne smete naknadno spreminjati, ker bi s tem pospešili izgubo zdravila.
 • Sprožite vdihovalnik (samo enkrat!) in takoj počasi in polno vdihnite.
 • Zadržite sapo10 sekund ali kolikor zmorete.
 • Postopek lahko ponovite čez pol minute.

3. Respimat

Respimat je nova oblika vdihovalnika zdravila v aerosolu, ki pa je brez potisnega plina.

Oblaček zdravila se oblikuje bistveno počasneje kot pri vdihovalnikih na potisni plin, zato ima bolnik dovolj časa, da Respimat mirno vdihne.

V Respimatu je pri nas na voljo tiotropij (Spiriva Respimat) (slika 4)

Slika 4: Vdihovalnik Spiriva Respimat

 • Pokrovček vdihovalnika naj bo zaprt.
 • Zavrtite prozorno dno.
 • Počasi in čimbolj izdihnite.
 • Odprite pokrovček in tesno objemite ustnik z ustnicami.
 • Počasi in globoko vdihnite ter pritisnite gumb za sprožitev odmerka.
 • Zadržite sapo 10 sekund ali kolikor zmorete.
 • Celotni postopek ponovite še enkrat, da prejmete dva vpiha zdravila.

4. Uporaba vdihovalnika z zdravilom v prahu:

 • Pripravite vdihovalnik (vsak vdihovalnik ima svoje posebnosti, zato pazljivo preberite navodila. Postopek naj vam pokažejo zdravnik, medicinska sestra ali farmacevt v lekarni).
 • Počasi in čimbolj izdihnite. Pazite, da ne dihate v vdihovalnik.

Slika 5: Vdihovalniki zdravil v prahu

 • Vstavite ustrezni del vdihovalnika v usta.
 • Hitro in polno vdihnite. (Iz vdihovalnika HandiHaler z zdravilom Spiriva vdihnite globoko in počasi, toliko, da slišite tresenje kapsule.)
 • Zadržite sapo 10 sekund ali kolikor zmorete.
 • Vdih zdravila lahko ponovite takoj, brez čakanja.